Zsuppán-kert

Zsuppán-kert:

A Zsuppán-kert kialakulásának története.

2008 nyarának egy áldott emlékezetű szép napján mesébe illő módon, ám mégis magától értetődő természetességgel akadtunk rá a TELEKre. A telekre, amely akkor még csak pár nagyon szép régi épület volt s egy mögötte húzódó végeláthatatlan elvadult erdőség.

Néhány év odaadó munkájával azonban kiderült, hogy ez a hektáros terület, egy ritka szép régi gyümölcsös. Ekkortól kezdte a hely sugározni magából azt az erőt, amelyet a Föld szívének nevezünk.

/ Azt minden gyerek tudja, hogy a Föld szíve a Pilisben, Dobogókő mellett található. Ez így rendben is van, a kérdés eldöntött, táltos társaságok sora alapul, mágnesként vonzza – na tessék – az ezotérikus túristákat, végtére is magyarok volnánk, vagy mifene. Tetalánnemgyerekibazmeg.

Nem csoda hát, ha gúnyos gyanakvással fogadjuk a hírt, hogy kint az Államokban, a Sziklás hegység egy kies ám eldugott völgyecskéjében hiszik és látogatják a Föld szívét a deniken szekta lelkes hívei.

Biztos tudomásunk van afelől – hiszen nem egy környékbeli törzs nyelvén neve is ez – Szenegál rejtett erdeiben lapul a föld szíve. Még esőt is csinál.

A nevezetes izlandi tűzhányóból egyenesen kidobog ez a szív, mely fölveti azt a kérdést, hogy vajh hány szíve is volna nyomorult planétánknak. Talán csak egy van, de az jókora? S ahol Földünk bőre kicsit elvékonyul, felszínéhez közel húzódnak verőerei, tapinthatóvá, érezhetővé válik szívének dobbanása.

Talán ez a szív valójában bennünk van?

Az én Földemnek szíve egy göcseji kis faluban veri taktusát, ama rózsásszegi almáskertben megtaláltam azt a nyugodalmas boldogságot, mely nyílván nem lehet más, mint a földnek kisugárzó szeretete. Bizonyságomul szolgál odalátogató barátaim sora, akik ugyan tudatlanul csak annyit mondanak, – van valami a helyben.

Gyere el Te is. /

Ekkor határoztuk el, hogy ezt a különleges erőt és szépséget másokkal is minél több emberrel meg kell osztanunk. Először mind nagyobb körökben barátokat csábítottunk ide, akik rendre megerősítették, hogy itt tényleg van valami.

Ezt követte az a gondolat, hogy szervezzünk ide táborokat, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt, ahol közvetíteni tudjuk a hely különleges erejével azt a szellemiséget, melyet ez a hely is sugall és magunk is terjesztendőnek, megoszthatónak érzünk. A vendégek létszámának ilyetén növekedése, szükségessé tette egy melléképület létrehozását.

Ebből lett késöbb a kiállítótér és a színpad. Ide szerveztünk 2012 szeptemberében egy nagyszabású születésnapi bulit, ahol Gryllus Dani szórakoztatta a vendégeket.

Innen már csak egy lépés volt, a Pajtagaléria és a Színház létrehozásának ötlete.

A Zsuppán-kert elnevezés pedig Andrea és a falusi köznyelv lelemén.

Forrás: http://zsuppan-kert.hu/