Jobb agyféltekés rajzolás

Milejszegen 2013-ban megalakult a Jobb agyféltekés rajzklub. A tanfolyam intenzív 4 napos, napi 8 órás, ami alatt a résztvevők megtanulnak rajzolni, azok is, akik korábban egyáltalán nem érezték magukat tehetségesnek. Mi ezt kicsit átalakítottuk, hogy mindenki részt tudjon venni rajta, és így heti egy alkalommal 3-4 órás tanfolyamot tartottunk.

 

A tanfolyam alapkoncepciója, hogy ki kell javítani a kiskorunkban berögződött helytelen rajzsablonok használatát. Mivel óvodás korunkban megtanultunk pálcikaembert rajzolni, házikót, állatokat, fát, felhőt, napot egyszerű vonalakból rajzolni és ezek a berögződött tárgyak mindig beugranak, ha rajzolni próbálunk.

 

A jobb agyféltekés rajzolás módszerét Betty Edwards, kaliforniai képzőművészeti oktató dolgozta ki. Hosszú évekig figyelte, hogy miért van az hogy egyes tanulók ösztönösen ráéreznek a rajzolásra, míg mások szenvednek és nem tudnak hatékonyan megtanulni rajzolni. Abból indult, ki hogy mindenki képes megtanulni rajzolni, csak éppen a módszer hiányzik hozzá. Egy napon spontán arra kérte a hallgatókat, hogy rajzoljanak le egy Picasso rajzot fejjel lefelé.  A legnagyobb megdöbbenésükre annyira kiválóan sikerült, még a legkevésbé ügyeseknek is. Amikor megkérdezte, hogy mi ennek az oka a válasz annyi volt, hogy nem tudták, hogy mit rajzolnak. Vagyis nem tudták a korábban berögződött sablonokat használni.

Ha át akarnám fogalmazni, akkor azt mondhatnám, hogy a tanfolyam neve: valósághű kép elkészítése. Senki nem lesz képzőművész a tanfolyam elvégzése után, azonban stabil alapokat ad, amire lehet alapozni. Ennek a módszernek további haladó, színes, festés, pasztellkréta stb. folytatása van, ki milyen irányban szeretne továbbmenni. Ahhoz, hogy valaki megtanuljon ezek után rajzolni nagyon sok gyakorlás szükséges.